Äppelpaj från Normandie
En lite annorlunda och mer avancerad äppelpaj.
Äppelpaj från Normandie
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 smör kylskåpskallt
1 ägg
Häll mjöl o socker i matberedare. Tillsättet smöret i små kuber, mixa snabbt ihop till en smulig massa. eller använd fingertopparna.
Tillsätt ägget o kör snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse i ca 1 h.
tryck ut degen i en pajform. Nagga pajbotten med en gaffel. Ställ in formen i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10-12 min.
Fyllning:
7 äpplen
2 msk smör
1 dl strösocker
½ dl vatten
1 tsk kanel
pressad saft av ½ citron
1 dl aprikosmarmelad
1 msk pressad citronsaft
Skala och kärna ur 4 av äpplena, skär dem i små bitar o lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smör, socker, vatten och kanel. Koka under lock tills äpplena mjuknat.
Höj värmen något, ta av locket och låt vätskan koka bort. Rör då och då i äppelmoset. Låt fyllningen svalna något.
Sätt ugnen på 200 grader. Bred äppelmoset över det förgräddade pajskalet.
Skala o kärna ur resten av äpplena o skär dem i tunna fina klyftor. Lägg ut äppelskivorna i ett vackert mönster över äppelmoset och pressa över citronsaft. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tils äpplena är mjuka. ca 45 min.
Värm försiktigt marmeladen tillsammans med citronsaften i en liten kastrull. Ta ut pajen och pensla med marmeladen.

Äppelpaj från Normandie
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
150 smör kylskåpskallt
1 ägg
Häll mjöl o socker i matberedare. Tillsättet smöret i små kuber, mixa snabbt ihop till en smulig massa. eller använd fingertopparna.
Tillsätt ägget o kör snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse i ca 1 h.
tryck ut degen i en pajform. Nagga pajbotten med en gaffel. Ställ in formen i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10-12 min.
Fyllning:
7 äpplen
2 msk smör
1 dl strösocker
½ dl vatten
1 tsk kanel
pressad saft av ½ citron
1 dl aprikosmarmelad
1 msk pressad citronsaft
Skala och kärna ur 4 av äpplena, skär dem i små bitar o lägg dem i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smör, socker, vatten och kanel. Koka under lock tills äpplena mjuknat.
Höj värmen något, ta av locket och låt vätskan koka bort. Rör då och då i äppelmoset. Låt fyllningen svalna något.
Sätt ugnen på 200 grader. Bred äppelmoset över det förgräddade pajskalet.
Skala o kärna ur resten av äpplena o skär dem i tunna fina klyftor. Lägg ut äppelskivorna i ett vackert mönster över äppelmoset och pressa över citronsaft. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tils äpplena är mjuka. ca 45 min.
Värm försiktigt marmeladen tillsammans med citronsaften i en liten kastrull. Ta ut pajen och pensla med marmeladen.

Kommentarer
Trackback